As-Salam...
Hari pertama puasa jatuh hari bekerja. Memang tak masak la aku kan. Beli je sume makanan. Juz masak nasi and wat air je. Tapi nak kate semua lauk beli pun tak jugak. Sebab abah akan bawak balik lauk dari masjid. Abah kan siak kat masjid. Dia memang akan dapat 1 set makanan from masjid.
Ok skang nak crita pasal masak juadah berbuka hari Sabtu lepas. Hari cuti takkan la nak beli jugak kan. Memang nak makan kaki la jawapnya. Dasar pemalas. Dah alang-alang cuti and kebetulan Kakcik (kakak ipar) plak nak balik and nak berbuka kat sini, so kita masak-masak la. Makan lauk air tangan orang luar hari-hari pun jemu kot.
Aicik dah siap beli ayam, ketam and lala. Mula memang tak tau nak masak ape. Tapi yang pasti ketam nak wat masak lemak cili api. Pikir punya pikir trus la decide ayam wat goreng rempah and lala wat paprik. Ikutkan semua menu tu tak penah buat. Tapi sebab zaman dah maju kan so kita google search je la resepi. Ala masak ni senang je maen campak-campak je. Asal bahan utama ade dah la. Mesti jadi punya.
Ni la hasil lepas maen campak-campak kat dapur.hehehe...
Kakcik wat masak lemak ketam and ayam goreng berempah, aku plak wat paprik lala. First time kot wat paprik lala. Bangga gila la bile kakyang cakap sedap. Kembang kuncup jap hidung kene puji. Pasni leh wat lagi. Menu sayur takde. Tapi dalam paprik kan dah ade banyak sayur. Ops lupe plak, desert tak laen tak bukan puding karamel pujaan ramai. Tak berapa nak tinggi puding nye. Sebab kurang telur. Air sejuk and kuih muih semua beli je.
Licin semua lauk yang kitorang masak. Puas hati la bila lauk yang masak semua abis. Tak la rasa penat memasakkan. And bila lauk yang masak semua abis trase cam sronok plak masak and rasa nak masak lagi. Ok next time kita masak lagi k.
Last but not least, nak tunjuk menu special acu buat mase berbuka hari ke-2 kalo tak silap. Lauk tak masak pun. Kan keje. Tapi makanan additional yang ringan-ringan sempat la buat.
Ok nanti kita update lagi crita-crita di bulan puasa yek. Selamat berpuasa.
No comments:
Post a Comment